Δυτική Αττική S.O.S. ! ...στο έλεος της κακοκαιρίας. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες.




Είναι κοινό μυστικό πως το Θριάσιο Πεδίο και η Δυτική Αττική κατ' επέκταση αποτελούν την πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου και είναι το σημείο που αποθηκεύονται όλα τα προβλήματα του Νομού Αττικής.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ


Από τα χαράματα που ξεκίνησε η κακοκαιριά, μπάζα, χώμα και άλλα φερτά υλικά παρασύρθηκαν και έφτασαν στη θάλασσα στην περιοχή της Νέας Περάμου. Mέχρι και ψυγείο είδαμε από τα δελτία ειδήσεων να επιπλέει ανάμεσα σε βάρκες και η θάλασσα να έχει κυριολεκτικά μπαζωθεί. Στην ίδια περιοχή καταστράφηκε η δεξαμενή βενζινάδικου και ποσότητες πετρελαίου έφτασαν επίσης ως τη θάλασσα.


Στη Μάνδρα Αττικής τώρα, όταν από το όρος Πατέρα κατέβηκαν το πρωί νερά σε μορφή καταρράκτη, κάλυψαν όλο τον κεντρικό ιστό της πόλης της Μάνδρας με αποτέλεσμα η κεντρική πλατεία να έχει μετατραπεί σε κεντρική ...λίμνη και πάρα πολλά αυτοκίνητα να παρασυρθούν εκατοντάδες μέτρα μακριά και να αναποδογυρίσουν αποτελώντας άμορφες μάζες σιδηρικών. Μάλιστα οι κάτοικοι με ιδιωτική πρωτοβουλία, τραβούν νερά , λάσπες και μπάζα με μπουλντόζες που μίσθωσαν ρεφενέ ! Απόψε λοιπόν ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας δεν δείχνει καθόλου ειδυλλιακό τοπίο !


Από τις συνεχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις είδαμε τον υπογειοποιημενο κόμβο Παραδείσου Ελευσίνας (είναι το σημείο που ενώνει την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου με την Οδό Κυπραίου που οδηγεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην περιοχή του πρώην δήμου Μαγούλας που έχει Καλλικρατικά ενωθεί με την Ελευσίνα) να έχει γεμίσει ως το ανώτερο ύψος (κοντά στα 4μιση μέτρα) με λασπόνερα τα οποία κάλυψαν ένα λεωφορείο ΚΤΕΛ από το οποίο δόξα τον Θεό απεγκλωβίστηκαν οι επιβάτες και ο οδηγός. Την ίδια στιγμή, νταλίκες δίπλωσαν στο σημείο εκείνο , επιβατικά αυτοκίνητα βυθίστηκαν στη κυριολεξία και η κίνηση στην Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου διακόπηκε από το ύψος των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου όπου και γινόταν εκτροπή της κυκλοφορίας προς την περιφερειακή Οδό Αιγάλεω, την Λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο και την Αττική Οδό για την οποία δεν ξέρουμε αν τα διόδια της θα είναι ανοιχτά για να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι είναι κάτοικοι των γύρω περιοχών και πρέπει να μετακινηθούν. Και η παλιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου όμως, έχει μετατραπεί σε ένα ποτάμι λάσπης, δρόμοι κόπηκαν στα δυο και προς θεού δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθεί κανείς προς τη Δυτική Αττική.


H εν λόγω καταστροφή είναι πιο ανυπολόγιστη κι από αυτή που υπέστη η Δυτική Αττική ακόμα και όταν έγινε ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999. Λάσπη παντού, φρεάτια και ρέματα είναι ακαθάριστα και για αντιπλημμυρικά έργα ουδείς λόγος, χωρίς να γίνεται μομφή ή απόδοση ευθύνης σε κάποιο φορέα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ή κεντρικής εξουσίας ... Έτσιη βροχόπτωση και η αυθαίρετη δόμηση δεν είναι οι μοναδικές αιτίες της σημερινής καταστροφής. Το κακό είναι πως όλοι πάντα ψάχνουν να επιρρίψουν ευθύνες στο και 5 και αφού έχει γίνει το όποιο τραγικό συμβάν.


Μαγούλα, Μάνδρα και Νέα Πέραμος είναι σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης λοιπόν και αν το αναλογιστεί κανείς, όποιος δεν σκέπτεται - συσκέπτεται ! Τα Συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας συνεδρίασαν και Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας Αξιωματικών σε Ζούμπερι , Άγιο Ανδρέα και Αγία Μαρίνα Μαραθώνα έχουν διατεθεί σε όσους αναζητούν μετά την καταστροφή των περιουσιών τους ένα προσωρινό καταφύγιο.


Το ζήτημα είναι πως όλος αυτός ο ταλαιπωρημένος κόσμος, οι πληγέντες της ημέρας, θα μπουν στη διαδικασία να μεταφερθούν με τη θέληση τους από τη Δυτική Αττική στην Ανατολική πλευρά του Λεκανοπεδίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κύριος Καραμέρος ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή πως ο κόσμος θα πρέπει να απευθυνθεί στους οικείους δήμους για την μεταφορά του στα κέντρα αποκατάστασης. Πως θα γίνει αυτό όταν η Μάνδρα είναι πλήρως αποκλεισμένη; Μέχρι και η Δήμαρχος της πόλης δεν μπόρεσε να βγει από το σπίτι της...


Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


15 νεκροί* (10 άντρες και 5 γυναίκες) μάλιστα δυο εξ αυτών βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας από το Λιμενικό Σώμα.


13 τραυματίες εκ των οποίων μια διασωληνωμένη λόγω πνιγμού και μια κυρία πήρε εξιτήριο από το Θριάσιο νοσοκομείο. Για τους υπόλοιπους τραυματίες δεν συντρέχει ευτυχώς λόγος ανησυχίας.


Μαζί με τους νεκρούς και τους τραυματίες είχαμε και 3 αγνοούμενους. Έγινε επιχείρηση απεγκλωβισμού 3 ατόμων αλλά δεν ξέρουμε αν πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα.


Η νύχτα είναι μεγάλη, οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Αττική είναι επί ποδός όπου χρειαστεί να επέμβουν. Σήμερα η Δυτική Αττική δεν πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη μέρα και το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.







*Στοιχεία απολογισμού ως τις  15/11/2017 20:00

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

Νεότερη Παλαιότερη

Άδεια Creative Commons
Στο A.P.N. - ASPROPYRGOS PRESS NEWSROOM χορηγείται άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές