Στον Ασπρόπυργο μιλάνε ...άλλη γλώσσα !







"Κάθε τόπος και η ιστορία του...", λένε οι λαογράφοι σε ολόκληρη την χώρα αλλά στην πόλη μας αυτό που παρατηρήσαμε στις εκδηλώσεις για την αποκριά, ειλικρινά μας εξέπληξε !





Ο λόγος για τη γλώσσα (το ιδίωμα, τη διάλεκτο ... πείτε το όπως θέλετε !) στην οποία τραγουδούσε το γυναικείο παραδοσιακό συγκρότημα καθώς χόρευε !





Είχαμε ακούσει πως παλιότερα σε αυτή την περιοχή υπήρχε πολύ Αρβανίτικο στοιχείο. Με τα χρόνια όμως και όσο η πόλη μας αστικοποιείται ο κάθε δημότης έφερε και τη ντοπιολαλιά του στον τόπο μας. Βλέπετε, δεν είναι όλοι "γκάγκαροι" Ασπροπύργιοι σε αυτό τον τόπο.





Από μικροί θυμώμαστε να υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των δημοτών. Αυτοί είναι οι  "νιούφηδες" - οι άλλοι είναι οι "αγελαδάρηδες" όμως πλέον ...και Κρητικοί υπάρχουν, και Ηπειρώτες υπάρχουν και Θρακιώτες υπάρχουν, και Πόντιοι υπάρχουν ...και Αλβανογενείς υπάρχουν, και Ρομά υπάρχουν και Πακιστανοί υπάρχουν...





Αυτό δεν σημαίνει όμως πως η περιοχή μας πρέπει να παραμένει κολλημένη στο παρελθόν ! Ακούσαμε τα τραγούδια και είδαμε χορό που θύμιζε ζωναράδικο Θράκης (φωτό), σε τί γλώσσα όμως ειπώθηκαν οι σκοποί των χορών; Σε "Αρβανίτικα"; Σε "κορακίστικα"; ...ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε !





Δείτε το βίντεο που ακολουθεί ...και τα συμπεράσματα όλα δικά σας :











Φαίνεται πάντως πως στον Ασπρόπυργο γενικά ...μιλάνε άλλη γλώσσα ! Εξού και το γενικότερο πρόβλημα συνεννόησης σε αυτή την πόλη !


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

Νεότερη Παλαιότερη

Άδεια Creative Commons
Στο A.P.N. - ASPROPYRGOS PRESS NEWSROOM χορηγείται άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές