Το A.P.N. - Aspropyrgos Press Newsroom έζησε τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές...από μέσα! Τα στραβά κι αστεία των εκλογών!


Μια βδομάδα πριν τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές για το 2023, συντάκτης της ιστοσελίδας μας κλήθηκε να παραστεί σε ένα απο τα πολλά εκλογικά τμήματα Αγίου Δημητρίου του Δήμου Ασπροπύργου. Έζησε τις αυτοδιοικητικές εκλογές από το πόστο του μέλους εφορευτικής επιτροπής και σας παρουσιάζουμε όλα όσα γλαφυρά μας περιέγραψε για την διαδικασία των εκλογών και τις δυο κυριακές.

Ο Ασπρόπυργος αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση δήμου σε ολόκληρη την Αττική. Θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι μια κατηγορία μόνος του! Στα εκλογικά του τμήματα υπήρξαν περιπτώσεις ψηφοφόρων που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Πάμε να δούμε κάποιες καταστάσεις που συνέβησαν την πρώτη κυριακή των εκλογών, στις 8/10/2023:

Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις ψηφοφόρων που δεν ήξεραν για ποιό λόγο ψήφιζαν και το ρωτούσαν ένα βήμα πριν το παραβάν!
Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν περιπτώσεις ατόμων που μετά την άσκηση των εκλογικών τους καθηκόντων για τις δημοτικές εκλογές, όταν έπερναν στα χέρια τους τα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές ρωτούσαν, "τι είναι η περιφέρεια;", "γιατί ξαναψηφίζουμε;" και είχαν ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους το βλέμμα της ταλαιπωρίας για την άσκηση ενός καθήκοντος που δεν ήξεραν για ποιό λόγο θα έπρεπε να το εκτελέσουν.

Άλλη περίπτωση, ήταν αυτή αναλφάβητης συμπολίτισσάς μας. Υπήρξε περίπτωση νεαράς κυρίας, η οποία αν και ήταν ντυμένη "στην πένα", δυστυχώς όταν έφτασε η ώρα να μπεί στο παραβάν νόμιζε ότι ήταν σε δοκιμαστήριο ρούχων καθώς δεν ήξερε να διαβάζει τα ψηφοδέλτια και αυτό είχε σαν συνέπεια να καταχραστεί χρόνο, να δημιουργήσει ουρά στο εκλογικό τμήμα και στο τέλος...να ζητήσει απεγνωσμένα την βοήθεια δικαστικού αντιπροσώπου για να ψηφίσει!

Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις ψηφοφόρων που ενώ ήξεραν πως στις δημοτικές εκλογές μπορούσαν να βάλουν ως 4 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, προτίμησαν να στείλουν την ψήφο τους..."στον γάμο του Καραγκιόζη". Έτσι, αντί να βάλουν 4 σταυρούς, σημείωσαν στο ψηφοδέλτιο ένα σταυρό, ένα τικ, ένα Χ και ένα hashtag (#) !!! 

Μια ακόμα περίπτωση ήταν αυτή του ψηφοφόρου-τσαμπουκά! Του ψηφοφόρου δηλαδή που ενώ ψήφισε στις δημοτικές εκλογές ήθελε πεισματικά να απέχει απο τις περιφερειακές εκλογές αν και ήξερε πως η ψηφοφορία είναι διπλή και πάνω απ΄όλα υποχρεωτική. Μέχρις ότου να μεταπειστεί ότι μπορεί αν θέλει στις περιφερειακές να ρίξει κενό ψηφοδέλτιο, αρκεί να μπεί στη διαδικασία να ψηφίσει, εκείνος μπήκε στο παραβάν, πέταξε τα ψηφοδέλτια, βγήκε και μπροστά στην κάλπη έριξε σκισμένο τον κενό φάκελο...

Ατέλειωτο γέλιο προκάλεσε περίπτωση νεαρής ψηφοφόρου που μπαίνοντας στο παραβάν αστιεύτηκε, έβγαλε την μπλούζα της σαν να ήταν πραγματικά σε δοκιμαστήριο ρούχων και φώναξε "μήπως έχετε αυτή τη μπλούζα σε extra large???"

Την δεύτερη κυριακή των εκλογών, 15/10/2023, λόγω της σημαντικής αποχής δεν συνέβησαν πολλά ευτράπελα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως σε κάποιες στιγμές της ημέρας η εφορευτική επιτροπή "βάραγε μύγες"!

Μια μόνο περίπτωση εντοπίσαμε, ψηφοφόρου Ποντιακής καταγωγής ο οποίος έσκισε τον φάκελο που του δόθηκε, τον πέταξε στα σκουπίδια και επιχείρησε να βγεί απο το εκλογικό τμήμα με ψηφοδέλτιο στα χέρια προφασιζόμενος...ότι κάτι θέλει να ρωτήσει κάποιον. Δικαστικός αντιπρόσωπος σταμάτησε την διαδικασία και ζήτησε από τον ψηφοφόρο να ψηφίσει κανονικά χωρίς να δημιουργήσει πρόβληματα.

Πέρα από όλα αυτά τα οποία μας περιέγραψε ο συντάκτης μας, εμείς θα ξεχωρίσουμε εκείνες τις όμορφες παιδικές φάτσες οι οποίες μπήκαν στα εκλογικά τμήματα είτε κρατώντας το χέρι του μπαμπά τους είτε το φουστάνι της μαμάς τους και στο τέλος, στην αγκαλιά των γονιών τους, έριξαν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. 

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όμως το χαμόγελο εκείνης της μπέμπας στο καρότσι η οποία μας κοιτούσε όση ώρα η μαμάς της ψήφιζε!!! Αυτο το παιδικό χαμόγελο ίσως αποτελέσει κάποια στιγμή την ελπίδα ο Ασπρόπυργος να αποκτήσει λαμπρό μέλλον και συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους...




ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

Νεότερη Παλαιότερη

Άδεια Creative Commons
Στο A.P.N. - ASPROPYRGOS PRESS NEWSROOM χορηγείται άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές